El repte de Elionor de Malla, vidua d’en Joan de Corbera

Fa molts anys, entre el segle XIII i el segle XVI la nissaga dels Corbera van presidir el govern de la vila. Varen ser molts, des d’en Romeu de Corbera, fill de Marimon de Plegamans, fins a Miquel de Corbera. Més tard, altres nissagues com la Gualbes-Corbera, els Mora i els Ramon varen continuar amb la Senyoria de Corbera i la Baronia de Corbera.

 

D’entre tots ells, al 1487 Elionor de Malla, vidua d’en Joan de Corbera, va presidir la Senyoria mentre el seu fill Benet Miquel de Corbera era menor d’edat.

 

En aquell any, l’Elionor aconseguí que Corbera tingués l’aprovació reial per a constituir la primera Confraria de Santa Magdalena de la Corona d’Aragó. Aquest fet va consolidar a Corbera com un indret de pelegrinatge molt rellevant a la contrada, fins al punt de que es van construir, al cap d’uns anys, el Casal de Santa Magdalena, actualment anomenat “El Castell”, i l’Hospital de Peregrins, actualment utilitzat com a sala d’exposicions, per albergar els nombrosos devots que s’acostaven a Corbera a venerar la Santa en busca de miracles per les seves penes.

 

Entre tots aquests fets històrics, es diu que l’Elionor va ser una gran dona valenta i emprenedora que aconseguia fer realitat tots els reptes que es proposava. Enmig d’una societat immersa en un feudalisme profund clarament marcat pel lideratge masculí, una dona com ella va aconseguir posar Corbera en un lloc de distinció en tota la Corona d’Aragó tant entre les elits de poder com entre les persones més humils. Tots ells, sense distinció, feien camí de peregrinació invocant les magnificències de Santa Magdalena. 

 

Aquest repte agafa més rellevància si tenim en compte que existeixen certes llegendes que situen a Santa Magdalena com esposa de Jesús, i que junts, volien crear un model de societat dual amb equilibri entre el masculí i el femení. Els anomenats cristians primitius així ho creien i més tard la comunitat Càtara a Occitània i a part de Catalunya també es van fer seva aquesta filosofia.

 

Sigui llegenda o no, sembla que la Corbera de l’Elionor Malla tenia trets diferencials entre el que diríem actualment “allò políticament correcte”.

 

529 anys més tard, Corbera celebra la primera Cursa de la Dona de Muntanya que es fa a Catalunya. Una Cursa que pretén, entre moltes coses, a ajudar a moltes dones a aconseguir els seus reptes.

 

 

Vine a córrer pels teus somnis!!!

La Cinc Cims a les xarxes socials

Vols participar amb nosaltres?

Envia un correu a cursacinccims@gmail.com

 

O be fes servir el formulari de contacte.